Wat doet een mondhygiëniste? 

Gebitsreiniging

Tijdens een gebitsreiniging zullen we ervoor zorgen dat uw gehele mond vrij wordt gemaakt van alle aanslag en tandsteen. Zo nodig zullen we een mondhygiëne instructie geven en tot slot de mond polijsten, zodat u weer met een frisse mond naar buiten gaat. De tijd die we bezig zijn is van meerdere factoren afhankelijk. Mocht u regelmatig komen dan zal dit gemiddeld 30 minuten zijn.

Vullingen

Als mondhygiëniste mogen we ook kleine vullingen/defecten herstellen. Zodra ik denk dat het gaatje te diep is, zal ik u doorsturen naar de tandarts.

Sealants (beschermlaag kiezen)

Als de groefjes (fissuren) bovenop de kiezen heel diep zijn, dan is het lastig om daar goed te kunnen poetsen. Er zullen daardoor makkelijk bacteriën ophopen en die kunnen gaatjes veroorzaken. Wat we doen bij een sealant is een laklaagje aanbrengen die de fissuren opvult waardoor hier geen bacteriën meer kunnen gaan zitten en je er dus makkelijker kunt poetsen.

Poetsinstructie

Ook kunt u bij ons terecht voor alleen een poetsinstructie. Vaak doen we dit bij kinderen. Dit om extra aandacht te geven aan de mondgezondheid en ze te laten beseffen dat het echt niet altijd eng is bij de tandarts. Bij kinderen die een beugel hebben, is de mondhygiëne vaak erg lastig en in een orthodontie praktijk is hier niet altijd voldoende tijd voor. Hier kunnen wij ze bij helpen door alles stap voor stap goed te laten zien. Voor kinderen tot 18 jaar wordt de mondhygiëniste volledig vergoed. 

Parodontale behandeling

Bij de parodontitis behandeling zullen we allereerst een overall beeld willen creëren. We zullen dan alle ruimtes onder het tandvlees goed in kaart brengen. De plekken van de diepe pockets worden genoteerd in een parodontiumstatus. Aan de hand hiervan gaan we de vervolgstappen nemen. Denk hierbij aan meerdere afspraken voor de initiële gebitsreiniging en uitgebreide mondhygiëne instructies. Nadat het gebit volledig en uitgebreid is gereinigd, maken we na 3 maanden een evaluatiestatus om te kunnen zien wat het resultaat is van de behandeling. Hier worden dan de aandachtsplekken besproken en het vervolgtraject bepaald. 

Bleekbitjes maken

In onze moderne praktijk kunnen we ook bleekbitjes maken. Dit doen we in eerste instantie door het maken van afdrukken. We zullen alles uitgebreid bespreken tijdens deze afspraak. Hierna plannen we een vervolgafspraak in wanneer u de bitjes op kan komen halen. Dit duurt ongeveer 2-3 werkdagen.

Verdoven

Mocht u dit prettig vinden dan kunnen we de behandelingen altijd onder verdoving uitvoeren. 

Tanddiamant

Wilt u graag een diamantje op uw tand? Daar kunnen wij voor zorgen.

Allereerst zullen we samen kijken waar u de tandkristal graag wil hebben. Bij het plaatsen behandelen we de tand eerst met een ets middel. De skyce diamant lijmen we met helio bond. Door het uitharden met de uithardingslamp kunt u na de behandeling direct eten en drinken. 

Gingivitis 

Ontstoken tandvlees wat nu?

De kleur van gezond tandvlees is roze, het tandvlees bloed niet en ligt strak rondom de tanden. Ontstoken tandvlees kan een samenhang zijn van verschillende oorzaken. Iedere dag vormt er zich een laagje plak op de tanden, dit laagje bestaat voornamelijk uit bacteriën. Mochten we door een slechte mondhygiëne teveel bacteriën laten zitten, kunnen ze zorgen voor ontstoken tandvlees. Vaak zien we dan dat het tandvlees wat roder en gezwollen is en sneller bloed bij b.v. het tanden poetsen. Een goede mondhygiëne is daarom erg belangrijk. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees noemen we gingivitis. Een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. Gingivitis zullen we behandelen door middel van een uitgebreide gebitsreiniging en verschillende mondhygiëne instructies. Na afloop van de behandeling wordt uw gebit nog volledig gepolijst, zodat u weer met een frisse mond naar huis gaat. We zullen na de behandeling een vervolgafspraak inplannen zodat we kunnen monitoren hoe het gaat en de gingivitis preventief kunnen behandelen.

Parodontitis 

Pockets? Botverlies? Mijn tanden gaan los staan?

Als je gingivitis hebt en je doet er niets aan, dan kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Dit noemen we parodontitis. Het kaakbot trekt zich terug van de ontsteking om zichzelf te beschermen. Hier ontstaan ruimtes onder het tandvlees, dat noemen we pockets. In deze diepe pockets kan weer verder tandsteen ontstaan. Door parodontitis kan er zoveel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.

Wat kunnen we hieraan doen? Allereerst willen we een overall beeld creëren door alle ruimtes onder het tandvlees (pocket) goed in kaart te brengen. De plekken van de diepe pockets worden genoteerd in een parodontiumstatus. Aan de hand hiervan gaan we de vervolgstappen nemen, denk hierbij aan meerdere afspraken voor de initiële gebitsreiniging en uitgebreide mondhygiëne instructies. Nadat het gebit volledig en uitgebreid is gereinigd maken we na 3 maanden een evaluatiestatus om te kunnen zien wat het resultaat is van de behandeling. Hier worden dan de aandachtsplekken besproken en het vervolgtraject bepaald.